Ga je binnenkort een eigen restaurant openen? Dan is het belangrijk dat je nadenkt over de inrichting ervan. Zo moet het restaurant natuurlijk aantrekkelijk zijn voor jouw gasten, maar moet het ook praktisch en tegelijkertijd sfeervol zijn ingericht.
Innovatie in interieurontwerp is essentieel voor de toekomstbestendigheid van de horeca. “Ondernemers moeten blijven vernieuwen om een breed publiek aan te spreken, marges te beschermen en efficiënt om te gaan met personeelstekorten.” Aldus Koninklijke Horeca Nederland.
Moderne, functionele en duurzame inrichtingen dragen niet alleen bij aan een betere gastbeleving, maar ook aan een efficiëntere bedrijfsvoering. Door slimme technologie en optimalisatie van processen kunnen kosten worden verlaagd en voedselverspilling worden verminderd, wat noodzakelijk is om als branche veerkrachtig te blijven.
Waar je aan kunt denken bij het inrichten van een restaurant, zetten we hieronder voor je op een rij.
1. Een bepaalde stijl
Voordat de zoektocht begint naar de meubels en andere items waarmee je jouw restaurant wil inrichten, is het belangrijk om de stijl te bepalen. Pas dan kun je gericht op zoek gaan naar het interieur van jouw restaurant. Misschien heb je al een bepaalde stijl in jouw hoofd, maar wellicht heb je ook geen flauw idee. In dat laatste geval kun je inspiratie opdoen waar jij blij van wordt, of de stijl die goed past bij jouw concept.
Als je een restaurant gaat openen in een bepaalde keuken, is het ook leuk om deze keuken terug te laten komen in het interieur.
2. Deel het restaurant in
Met een bepaalde stijl in het achterhoofd kan je op zoek gaan naar de inrichting van het restaurant. Maar het is natuurlijk wel belangrijk om te weten hoeveel meubels je moet aanschaffen: het moet wel praktisch zijn, maar ook sfeervol. Het is daarom een goede tip om van het restaurant een plattegrond te maken.
Maak de plattegrond ook op schaal, want zo krijg je een goed beeld hoe de ruimte er eigenlijk uit ziet. Ook kun je zo al een bepaalde indeling maken. Zorg ervoor dat het restaurant praktisch, maar tegelijkertijd ook knus is ingedeeld. De obers moeten natuurlijk nog wel fatsoenlijk tussen de tafels door kunnen lopen, maar te veel ruimte tussen de tafels is ook weer niet fijn. Een plattegrond kan je hierbij helpen.
Ben je op zoek naar praktische oplossingen om de ruimte in te delen? Denk dan bijvoorbeeld aan glaswanden kantoor. Dit zijn glazen wanden die je kunt gebruiken om een ruimte af te schermen. Dit soort schermen creëren gezellige hoekjes en zorgt ook voor een verbeterde akoestiek. Niet alleen in het restaurant zelf kunnen deze gebruikt worden, maar ook achter de schermen: als je bijvoorbeeld een kantoor achter het restaurant hebt waar vergaderd moet worden, kan zo’n glaswand kantoor ook zeker niet ontbreken.
3. Creëer sfeer
In een restaurant is sfeer o zo belangrijk. Een kil restaurant, daar wil je vast zelf ook niet zitten. Zorg er daarom voor dat je ook goed nadenkt over de sfeer die het restaurant moet uitstralen. Denk bijvoorbeeld aan de verlichting in het restaurant. Vermijd vooral wit licht, maar kies voor warm licht dat je bijvoorbeeld kan dimmen.
Ook is het belangrijk om te bepalen waar je lichtbronnen wil plaatsen. Het is belangrijk om een middenweg te vinden: de mensen moeten natuurlijk niet in het donker eten, maar ze moeten ook niet al te veel in de spotlights zitten.
Ook kun je sfeer creëren met bepaalde items die ook een positief effect hebben op de akoestiek. Akoestiek in een restaurant is namelijk erg belangrijk: het moet immers niet te hol klinken. Denk bijvoorbeeld aan raamdecoratie, planten en andere accessoires. Ook de wanden die we hierboven hebben genoemd, kunnen een positief effect hebben op de akoestiek.
4. Comfort is belangrijk
In een restaurant moeten jouw gasten comfortabel kunnen zitten. Wanneer dit niet kan, is de kans ook aanwezig dat ze snel weer weg zijn. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Zorg er daarom voor dat je comfortabele meubels aanschaft waar jouw gasten lekker in kunnen zitten. Je kunt ook een aantal loungestoelen in jouw restaurant neerzetten, waar de gasten na afloop lekker een kopje koffie of thee kunnen drinken.