Je eigen horecazaak runnen is een prachtig iets. Het opstarten is niet altijd makkelijk. Het begint met een visie van wat je wilt bieden, en waar je met je onderneming naartoe wilt. Na het vinden van de juiste locatie begint een lang traject van bureaucratie en vergunningen.
Maar als al deze obstakels overwonnen zijn, kun je jezelf de trotse eigenaar van een horecaonderneming noemen. Natuurlijk wil je dan dat alles zo soepel mogelijk verloopt.
In de horecawereld kan de betekenis van koelen & vriezen dan ook niet onderschat worden. De keuken is het hart van de zaak; de plek waar elke seconde telt en elk ingrediënt even waardevol is. De koelkasten en vriezers zijn daarbij de ultieme bondgenoten, die in stilte waken over de versheid van de producten.
Veel mogelijkheden
Er is een grote diversiteit aan koelingen. Omdat elk horecabedrijf uniek is, zijn er veel mogelijkheden. Zo zijn er compacte koelkasten voor de kleinere ruimte, en ruime, krachtige koeling voor de meer uitgebreide keuken. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld wijnkoelkasten, maar ook barkoelkasten voor de drankjes. Voor het bewaren van verse ingrediënten bestaan er koelvitrines.
Naast efficiënt koelen zorgen de vitrines ook voor een georganiseerde, overzichtelijke werkruimte. Functies als digitale temperatuurregeling en energiebesparende modi maken dat de operationele kosten verlaagd worden.
Echter, de enorme keuzemogelijkheden en functies maken ook dat het kiezen van de juiste apparatuur lastig kan zijn. Het is daarom goed om te weten wat de opties zijn wat betreft koelsystemen.
Statische koeling
Er bestaan verschillende koelsystemen. Een methode is de statische koeling. Daarbij wordt koude lucht op een natuurlijke manier door het apparaat gecirculeerd, zonder dat er ventilatoren worden gebruikt om de lucht actief te verplaatsen. De koude lucht wordt bij dit type geproduceerd door het koelaggregaat, waarna de lucht geleidelijk door de koelruimte stijgt en langs de wanden zakt. Omdat de koude lucht zwaarder is dan de warme lucht en naar beneden zakt, kan het bij statische koeling gebeuren dat de bovenste delen iets warmer zijn dan de onderste delen.
Het is belangrijk om daar rekening mee te houden bij de indeling van de koelruimte; voedingsmiddelen die een lagere temperatuur vereisen dienen onder in de koelkast te worden geplaatst, terwijl het voor temperatuurgevoelige producten beter is om hoger te worden gezet.
Omdat er geen ventilatoren aan te pas komen, produceert dit systeem relatief weinig geluid.
Geforceerde koeling
Bij geforceerde koelingen wordt de koude lucht gelijkmatig gecirculeerd door middel van ventilatoren. Het resultaat is een proportionele verdeling van de temperatuur over de hele koelruimte.
Deze temperatuur blijft ook consistent. Voor het opslaan van voedingsmiddelen betekent dit dat er geen ‘koude’ of ‘warme’ zones zijn, en producten kunnen daardoor efficiënt worden bewaard.
Een nadeel van geforceerde koeling is dat het energieverbruik hoger is. Ook is er meer geluid in vergelijking met statische koelsystemen.
Nu weet jij in ieder geval wat de mogelijkheden zijn!