Uit onze blog

Koelen en vriezen; wat zijn de opties?

01-01-2025

Je eigen horecazaak runnen is een prachtig iets. Het opstarten is niet altijd makkelijk. Het begint met een visie van wat je wilt bieden, en waar je met je onderneming naartoe wilt. Na het vinden van de juiste locatie begint een lang traject van bureaucratie en vergunningen.

Maar als al deze obstakels overwonnen zijn, kun je jezelf de trotse eigenaar van een horecaonderneming noemen. Natuurlijk wil je dan dat alles zo soepel mogelijk verloopt. 

In de horecawereld kan de betekenis van koelen & vriezen dan ook niet onderschat worden. De keuken is het hart van de zaak; de plek waar elke seconde telt en elk ingrediënt even waardevol is. De koelkasten en vriezers zijn daarbij de ultieme bondgenoten, die in stilte waken over de versheid van de producten.

Veel mogelijkheden

Er is een grote diversiteit aan koelingen. Omdat elk horecabedrijf uniek is, zijn er veel mogelijkheden. Zo zijn er compacte koelkasten voor de kleinere ruimte, en ruime, krachtige koeling voor de meer uitgebreide keuken. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld wijnkoelkasten, maar ook barkoelkasten voor de drankjes. Voor het bewaren van verse ingrediënten bestaan er koelvitrines.

Naast efficiënt koelen zorgen de vitrines ook voor een georganiseerde, overzichtelijke werkruimte. Functies als digitale temperatuurregeling en energiebesparende modi maken dat de operationele kosten verlaagd worden.

Echter, de enorme keuzemogelijkheden en functies maken ook dat het kiezen van de juiste apparatuur lastig kan zijn. Het is daarom goed om te weten wat de opties zijn wat betreft koelsystemen.

Statische koeling

Er bestaan verschillende koelsystemen. Een methode is de statische koeling. Daarbij wordt koude lucht op een natuurlijke manier door het apparaat gecirculeerd, zonder dat er ventilatoren worden gebruikt om de lucht actief te verplaatsen. De koude lucht wordt bij dit type geproduceerd door het koelaggregaat, waarna de lucht geleidelijk door de koelruimte stijgt en langs de wanden zakt. Omdat de koude lucht zwaarder is dan de warme lucht en naar beneden zakt, kan het bij statische koeling gebeuren dat de bovenste delen iets warmer zijn dan de onderste delen.

Het is belangrijk om daar rekening mee te houden bij de indeling van de koelruimte; voedingsmiddelen die een lagere temperatuur vereisen dienen onder in de koelkast te worden geplaatst, terwijl het voor temperatuurgevoelige producten beter is om hoger te worden gezet.

Omdat er geen ventilatoren aan te pas komen, produceert dit systeem relatief weinig geluid.

Geforceerde koeling

Bij geforceerde koelingen wordt de koude lucht gelijkmatig gecirculeerd door middel van ventilatoren. Het resultaat is een proportionele verdeling van de temperatuur over de hele koelruimte.

Deze temperatuur blijft ook consistent. Voor het opslaan van voedingsmiddelen betekent dit dat er geen ‘koude’ of ‘warme’ zones zijn, en producten kunnen daardoor efficiënt worden bewaard.

Een nadeel van geforceerde koeling is dat het energieverbruik hoger is. Ook is er meer geluid in vergelijking met statische koelsystemen. 

Nu weet jij in ieder geval wat de mogelijkheden zijn!

chef restaurant larive

De keuken

Chef Vincent staat bekend om zijn verfijnde Franse keuken, waar hij traditionele technieken combineert met moderne flair. Zijn gerechten zijn kunstwerken, zorgvuldig samengesteld om elke smaakpapil te prikkelen.

Restaurantlarive.nl

Restaurantlarive.nl straalt elegantie en warmte uit, met een intieme sfeer die gasten uitnodigt om te genieten van een unieke culinaire ervaring.

Eerlijk eten van de boer

Chef Vincent hecht veel waarde aan eerlijk eten en werkt nauw samen met lokale boeren. Hij selecteert zorgvuldig de beste ingrediënten, die duurzaam en biologisch worden verbouwd, om zo de versheid en kwaliteit van elk gerecht te garanderen.

Betaalbaar eten

Hoewel de gerechten van Chef Vincent van hoge kwaliteit zijn, streeft hij ernaar om zijn menu’s betaalbaar te houden. Hij gelooft dat iedereen de kans moet hebben om van uitzonderlijk eten te genieten, zonder dat dit een luxe hoeft te zijn.

Vragen?

 Heb je vragen of opmerkingen n.a.v. dit artikel? Laat het ons weten!

chef restaurant larive banner

Meer van dit:

Zo culinair kan Haarlem zijn!

Zo culinair kan Haarlem zijn!

Van sfeervolle terrassen tot knusse restaurants en bijzondere culinaire ervaringen, Haarlem biedt het allemaal. Deze week geven we je vier culinaire toppers die je absoluut moet ervaren. Daarnaast vertellen we waarom buiten eten en drinken hier zo bijzonder is en...

Voordelen menukaart scannen via QR code

Voordelen menukaart scannen via QR code

In de corona periode heeft de digitale menukaart een flinke boost gekregen. Het werd bij veel horecagelegenheden geïntroduceerd en is nu bijna niet meer weg te denken. Je scant met je telefoon de QR code en bestelt vervolgens wat je graag wilt hebben. Het is een...

Digitale bestelsystemen verbeteren de efficiëntie in de horeca

Digitale bestelsystemen verbeteren de efficiëntie in de horeca

In de horecasector is technologie niet langer een optie, maar een noodzaak geworden. Digitale bestelsystemen bijvoorbeeld bieden tal van voordelen voor zowel restaurants als pubs. Ze zijn er om de werkdruk van het personeel te verlichten en tegelijkertijd de...