Wanneer we denken aan wijn, denken we bijna altijd aan Frankrijk. Toch mag je ook Italiaanse wijn niet overslaan. Misschien is het niet een typisch wijnland, maar Italië kent verrassende wijnen, die ook nog eens zeer betaalbaar zijn. We zetten een paar fijne voorbeelden op een rij.

Barolo

Barolo wijn wordt ook wel de ‘Koningswijn van Italië’ genoemd. Het is een krachtige rode wijn, die wordt gemaakt van Nebbiolo druiven. Wil je eens naar een wijnmakerij toe in Italië, waar ze deze wijn maken, dan moet je in de Piemonte wijnstreek zijn. Barolo wordt gezien als een cult-wijn met krachtige smaken van vol fruit, leer, truffel en wat florale aroma’s. Er zitten veel zuren en tannines in de wijn, waardoor je het smaakvolle pas echt na enige tijd merkt.

Wil je deze wijn combineren met een lekker hapje, dan past het bij vrijwel ieder vleesgerecht of bij oude brokkelkaas. In Barolo, Italië staan talloze wijngaarden. Wijnmakers over de hele wereld hebben geprobeerd om de smaak uit Barolo te evenaren, maar het mislukte steeds. Het blijft bijzonder ingewikkeld om de echte Italiaanse Barolo wijn te evenaren. Je vindt deze wijn onder meer bij Colaris.

Bolgheri

Toscane is een van de bekendste streken van Italië. We denken aan een prachtig gebied, waar heerlijke gerechten vandaan komen. Op wijngebied denken we eigenlijk alleen aan de Sassicaia, een van de beroemdste en kostbare wijnen van Italië. Uit precies dezelfde streek, Bolgheri, komen nog veel meer mooie wijnen. De Bolgheri Bianco en Rosso van Enrico Santini zijn daar een mooi voorbeeld van.

Bolgheri is een streek met wijnen die zich kenmerken door hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Houd je van klassieke wijn, dan zit je met Bolgheri wijn goed. Deze wijn heeft een werkelijk onmiskenbaar karakter. Deze wijnstreek heeft zelfs een DOC-status, een van de hoogste kwaliteitslabels. Dat geeft maar eens aan hoe goed de wijnen die uit deze streek komen zijn. Mixen met een Toscaans gerecht, en je bent in je fantasie al op het vliegtuig naar Italië.

Lambrusco

Lambrusco is een van de bekendste wijnen uit Italië. Het wordt gemaakt van een inheemse druivensoort uit het gebied rond Modena. Uit de druiven ontstaat een wijnachtige rode wijn met een goede mousse. De kleur herken je uit duizenden: het is zeer intens. Het bestaat uit bloemige aroma’s met een zoetige smaak. Zeer elegant en evenwichtig, niet voor niets een favoriet van velen.

Heb je tot nu toe alleen maar Franse wijn gehad, dan is het de hoogste tijd om eens een Italiaans flesje te bestellen. De smaak, de kwaliteit én de prijs zullen je zeker verrassen en motiveren om nog eens vaker voor Italië te kiezen.