Oestersaus staat op zichzelf! Met een flesje vol saus kan je eigenlijk zo’n beetje al het vlees en groenten onderdompelen. De complexe zoutzoete umami smaak maakt namelijk alles wel lekker. Maar wat is die magische bruine saus eigenlijk? Waar komt het vandaan? En is het eigenlijk wel gemaakt van oesters? Plus hoe kan je het thuis gebruiken?
Herkomst
Het lijkt erop dat oestersaus per ongeluk is uitgevonden. In 1888 liet de Chinees Lee Kum Sheung een pot oestersoep veel te lang koken totdat er een dikke bruine pasta ontstond. Sheung wilde het niet weggooien, nam een hap en realiseerde zich dat zijn brouwsel rijk aan smaak was. Dus noemde hij het “oestersaus” en begon het aan zijn klanten te serveren als smaakmaker voordat hij het ging verpakken en verkopen onder zijn eigen saus imperium.
Is het spul uit de supermarkt ook gemaakt van oesters?
Dit is een van die steeds zeldzamere gevallen waarin een voedingsproduct is zoals het wordt geadverteerd. Zelfs 133 jaar na Sheung’s ontdekking maakt Lee Kum Kee (net als Kikkoman) nog steeds sauzen met iets dat “oesterextract” wordt genoemd (afkomstig van oesters, water en zout), samen met o.a. suiker, zout, maïszetmeel, bloem, kleurstoffen. Bij Asian Food Lovers heb je een rijke keuze aan verschillende oestersauzen! Maar zorg er altijd voor dat je het etiket controleert.
Hoe smaakt de saus?
In tegenstelling tot vissaus, die uitgesproken visachtig is, zul je bij het oplikken van wat oestersaus niet meteen denken aan oesters. Het is zoet en zout. Maar de smaken gaan dieper dan dat. De zoetheid is niet eenzijdig of plakkerig; het is donker en ontwikkeld. Een beetje zoals karamel. Het zoute lijkt minder op keukenzout en meer op oceaanwater – maar dan op een goede manier.
Hoe kook je met oestersaus?
Oestersaus is een veelzijdige specerij voor de Aziatische keuken en daarbuiten. En kan zowel op zichzelf staan als opgaan in een geheel gerecht. Hoe je het ook gebruikt, met een beetje kom je al een heel eind. Wat vlees en groente en een scheut oestersaus maakt al een top gerecht. Maar het is ook gegarandeerd heerlijk als je het in een marinade voor biefstuk of ander vlees mengt, over gestoomde groenten druppelt, in vleesschotels of soepen schept of aan je roerbakgerechten toevoegt.
Wil je met dit Aziatische product meer de kant van herkomst op gaan? Dan zijn er ontzettend veel variaties te vinden om de noedels van jouw dromen te maken.