Uit onze blog

Wat is oestersaus? En hoe kook je ermee?

23-08-2024

Oestersaus staat op zichzelf! Met een flesje vol saus kan je eigenlijk zo’n beetje al het vlees en groenten onderdompelen. De complexe zoutzoete umami smaak maakt namelijk alles wel lekker. Maar wat is die magische bruine saus eigenlijk? Waar komt het vandaan? En is het eigenlijk wel gemaakt van oesters? Plus hoe kan je het thuis gebruiken?

Herkomst

Het lijkt erop dat oestersaus per ongeluk is uitgevonden. In 1888 liet de Chinees Lee Kum Sheung een pot oestersoep veel te lang koken totdat er een dikke bruine pasta ontstond. Sheung wilde het niet weggooien, nam een hap en realiseerde zich dat zijn brouwsel rijk aan smaak was. Dus noemde hij het “oestersaus” en begon het aan zijn klanten te serveren als smaakmaker voordat hij het ging verpakken en verkopen onder zijn eigen saus imperium.

Is het spul uit de supermarkt ook gemaakt van oesters?

Dit is een van die steeds zeldzamere gevallen waarin een voedingsproduct is zoals het wordt geadverteerd. Zelfs 133 jaar na Sheung’s ontdekking maakt Lee Kum Kee (net als Kikkoman) nog steeds sauzen met iets dat “oesterextract” wordt genoemd (afkomstig van oesters, water en zout), samen met o.a. suiker, zout, maïszetmeel, bloem, kleurstoffen. Bij Asian Food Lovers heb je een rijke keuze aan verschillende oestersauzen! Maar zorg er altijd voor dat je het etiket controleert.

Hoe smaakt de saus?

In tegenstelling tot vissaus, die uitgesproken visachtig is, zul je bij het oplikken van wat oestersaus niet meteen denken aan oesters. Het is zoet en zout. Maar de smaken gaan dieper dan dat. De zoetheid is niet eenzijdig of plakkerig; het is donker en ontwikkeld. Een beetje zoals karamel. Het zoute lijkt minder op keukenzout en meer op oceaanwater – maar dan op een goede manier.

Hoe kook je met oestersaus?

Oestersaus is een veelzijdige specerij voor de Aziatische keuken en daarbuiten. En kan zowel op zichzelf staan als opgaan in een geheel gerecht. Hoe je het ook gebruikt, met een beetje kom je al een heel eind. Wat vlees en groente en een scheut oestersaus maakt al een top gerecht. Maar het is ook gegarandeerd heerlijk als je het in een marinade voor biefstuk of ander vlees mengt, over gestoomde groenten druppelt, in vleesschotels of soepen schept of aan je roerbakgerechten toevoegt.

Wil je met dit Aziatische product meer de kant van herkomst op gaan? Dan zijn er ontzettend veel variaties te vinden om de noedels van jouw dromen te maken.

chef restaurant larive

De keuken

Chef Vincent staat bekend om zijn verfijnde Franse keuken, waar hij traditionele technieken combineert met moderne flair. Zijn gerechten zijn kunstwerken, zorgvuldig samengesteld om elke smaakpapil te prikkelen.

Restaurantlarive.nl

Restaurantlarive.nl straalt elegantie en warmte uit, met een intieme sfeer die gasten uitnodigt om te genieten van een unieke culinaire ervaring.

Eerlijk eten van de boer

Chef Vincent hecht veel waarde aan eerlijk eten en werkt nauw samen met lokale boeren. Hij selecteert zorgvuldig de beste ingrediënten, die duurzaam en biologisch worden verbouwd, om zo de versheid en kwaliteit van elk gerecht te garanderen.

Betaalbaar eten

Hoewel de gerechten van Chef Vincent van hoge kwaliteit zijn, streeft hij ernaar om zijn menu’s betaalbaar te houden. Hij gelooft dat iedereen de kans moet hebben om van uitzonderlijk eten te genieten, zonder dat dit een luxe hoeft te zijn.

Vragen?

 Heb je vragen of opmerkingen n.a.v. dit artikel? Laat het ons weten!

chef restaurant larive banner

Meer van dit:

8 borrelhapjes die je van tevoren kunt maken

8 borrelhapjes die je van tevoren kunt maken

Het organiseren van een borrel kan soms stressvol zijn, zeker als je voor een grote groep mensen hapjes moet bereiden. Gelukkig zijn er tal van borrelhapjes die je van tevoren kunt maken, zodat je op de dag zelf niet meer in de keuken hoeft te staan. Ben je op zoek...

Wat is shakshuka?

Wat is shakshuka?

Shakshuka is een gerecht dat de laatste jaren enorm aan populariteit heeft gewonnen, niet alleen vanwege de heerlijke smaken, maar ook door de eenvoud van de bereiding. Wat is shakshuka? Shakshuka is een gerecht dat zijn oorsprong vindt in Tunesië in Noord-Afrika. Het...