Als je drinkt, breekt je lichaam ethanol uit alcohol af tot acetaat, een chemische stof die vervolgens via je smaakpapillen wordt opgenomen. Het is een soort decoderring voor je smaakzin: Hoe meer je drinkt, hoe meer het verandert. Als je sterke drank drinkt, reageren verschillende verbindingen in de drank met elkaar en veranderen de smaak. Alcohol beïnvloedt je smaakzin anders, afhankelijk van welk deel van je tong je gebruikt om het te ervaren. Je tong heeft speciale receptorcellen die gevoelig zijn voor bepaalde smaken, zoals zoet of zuur. Deze receptoren reageren op verschillende manieren op zoete en bittere moleculen die ons helpen te bepalen welk voedsel of welke drank lekker zal zijn. Wanneer je alcohol drinkt, stoppen die receptoren echter met hun normale werking, omdat de effecten ervan zo sterk zijn.
Hoeveel beïnvloedt alcohol uw smaakzin?
Als je drinkt, breken je mond en maag ethanol af tot acetaat, een chemische stof die vervolgens door je smaakpapillen wordt opgenomen. De smaakreceptoren op je tong voelen verschillende smaken aan op basis van de stoffen die opgelost zijn in de vloeistof die je drinkt. Hoe meer je drinkt, hoe meer die receptoren worden geblokkeerd. Met alcohol worden de receptoren die zoet waarnemen minder gevoelig. Het kan zijn dat je zuur minder goed proeft.
De verschillende delen van je tong die smaak waarnemen…
De meeste smaakpapillen zitten op het dak van je mond, de binnenkant van je wangen en het bovenste deel van je tong. Aan de buitenkant van je mond is de knop het dichtst bij je neus de enige die gevoelig is voor zuur. Een knop die gevoelig is voor verschillende smaken heet een smaakknop. Je smaakpapillen bestaan uit speciale cellen die gevoelig zijn voor een bepaalde smaak. Als je eet of drinkt, ontvangen de cellen in die smaakpapillen informatie van de chemische stoffen waaruit het voedsel bestaat. Zoet wordt gedetecteerd door smaakcellen die natrium-ionenkanalen bevatten. Bitter wordt gedetecteerd door cellen die receptoren bevatten die zich binden aan zure moleculen.
De receptoren in onze mond die smaak waarnemen…
Zoet wordt gedetecteerd door smaakcellen die natrium-ionenkanalen bevatten. Bitter wordt gedetecteerd door smaakcellen die receptoren bevatten die zich binden aan zure moleculen. Als je alcohol drinkt, reageren verschillende moleculen met de ethanol om de smaak te veranderen. Dus als iemand een kop redbull drinkt, werken de smaakpapillen die zoet detecteren prima. Maar de bittere receptoren achter in je mond zijn geblokkeerd, waardoor je het zuur dat de zoetheid teniet doet niet kunt proeven. Het is alsof je alleen suikerwater drinkt.
Hoe alcohol je reukorgaan aantast en hoe het te beschermen
Als je drinkt, reageert ethanol met je smaakpapillen om hun chemicaliën te veranderen naargelang het suikergehalte van de vloeistof die je drinkt. Het reageert ook op je reukorgaan om een kenmerkende geur te creëren. Het reukorgaan in je hersenen heeft eiwitreceptoren die samenwerken om de algemene geur van een vloeistof te creëren. Wanneer je drinkt, reageert ethanol met die receptoren om een unieke geur te creëren. Je hersenen herkennen die geur als een aanwijzing om je te vertellen wat je drinkt. Het kan je vertellen dat het naar alcohol ruikt of dat het zoet genoeg is om frisdrank te zijn. Het reukorgaan is niet goed beschermd tegen alcohol, dus schade door te veel drinken kan ervoor zorgen dat die receptoren niet meer normaal werken. Dat maakt het moeilijker om te ruiken. Maar dat betekent niet dat je niet kunt proeven!
Andere manieren waarop alcohol het lichaam en de hersenen aantast en hoe ze te beschermen
Alcohol tast het lichaam aan door spierweefsel af te breken en de ademhaling te vertragen. Het verhoogt ook het risico op hartaandoeningen en beroertes. De hersenen worden op vele manieren aangetast. Ze worden beïnvloed door een laag bloedsuikergehalte, aangezien alcohol een suiker is. Ze worden ook aangetast door schade aan de reukholte, waardoor je je reukvermogen kunt verliezen.
Als je je smaakzin niet wilt verliezen als je drinkt…
Probeer in plaats van een zwakke drank een sterkere te drinken. In bier zit meer alcohol dan in andere dranken, en het kan moeilijker zijn om het verschil te proeven. Een ander idee is om een alcoholvrije drank te gebruiken om de alcohol weg te spoelen. Alcoholvrije dranken smaken niet zoet, maar kunnen de smaak van alcohol overstemmen. Tot slot, verhoog uw waterinname. Water is essentieel voor je lichaam, en het smaakt goed bij bijna alles. Als je een mixdrankje neemt, neem dan water.
Samenvatting
Alcohol beïnvloedt de smaak door je smaakpapillen te blokkeren, je reukorgaan aan te tasten en een kenmerkende geur te creëren, en je alcohol weg te spoelen met alcoholvrije dranken of water. Alcohol veroorzaakt ook schade aan het reukorgaan in de hersenen, wat resulteert in een verminderd reukvermogen. U kunt uw smaakpapillen beschermen door voedingsrijk voedsel te eten en suikerhoudende dranken en voedingsmiddelen te vermijden. U kunt uw reukorgaan beschermen door water te drinken en schadelijke voedingsmiddelen zoals redbull en andere energiedrankjes te vermijden. U kunt uw reuk- en smaakzin beschermen door voldoende water te drinken en uw inname van suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken te beperken. Hiermee behoud je een gezond lichaam. Het is belangrijk op te merken dat alcohol de smaak voor iedereen anders beïnvloedt, zelfs als je dezelfde hoeveelheid drinkt. De beste manier om je smaakzin te beschermen is verantwoord drinken en je reukzin en reukorgaan beschermen door veel water te drinken.