Als je ooit een brownie uit een doos hebt gegeten, is de kans groot dat die niet zo lekker was. De meeste in de winkel gekochte brownies zijn bewerkt met goedkope plantaardige olie en zitten vol met suiker. Ze smaken zo kunstmatig dat het bijna pijn doet aan je tanden als je erop kauwt. Maar zelfgemaakte brownies? Die zijn iets speciaals. Zelfgemaakte brownies hebben een rijke, smeuïge kwaliteit die door geen enkele verpakte variant kan worden geëvenaard. En als je de beste resultaten wilt, dan moet je zeker dit artikel lezen. Want hier onthullen we de ultieme 7 tips om de lekkerste zelfgemaakte brownies te maken.
Begin met de juiste ingrediënten
Het geheim van zelfgemaakte brownies zit hem in de ingrediënten die je kiest. De beste brownie begint met goede chocolade. Je kunt elke soort chocolade gebruiken: ongezoet, halfzoet of gezoet. Maar zorg ervoor dat je echte chocolade gebruikt, geen cacaoboterolie of plantaardige olie. Cacaoboter wordt gemaakt van de kern van de cacaoboon en zorgt ervoor dat chocolade naar chocolade smaakt. Maar plantaardige olie wordt in veel bewerkte voedingsmiddelen gebruikt omdat het goedkoop is, gemakkelijk te verwerken en geen eigen smaak heeft. Gebruik dus echte chocolade in je brownies. Vervolgens heb je een goed universeel meel nodig. Veel mensen kiezen ervoor om cakemeel te gebruiken voor hun brownies, maar wij denken dat bloem voor alle doeleinden een beter resultaat geeft. Als je niet zeker weet welke soort je moet gebruiken, probeer dan ons recept. Maar er is één ingrediënt dat het verschil maakt in je brownies: eieren. Eieren zijn onmisbaar bij het bakken, en daarom smaken onze zelfgemaakte brownies zo goed. Om iets te bakken heb je een vloeistof en een vaste stof nodig. Eieren zijn de vloeistof. Zij zijn verantwoordelijk voor de rijke, romige textuur van brownies.
Gebruik de juiste pan- en oveninstellingen
Bij brownies geldt: hoe meer ingrediënten je gebruikt, hoe beter. Wees dus nooit bang om meer dingen aan je browniemix toe te voegen. Een browniemix is eigenlijk een alles-in-één recept. Het is een pak droge ingrediënten die je mengt met eieren en water om je brownies te maken. Maar wie wil een doos browniemix kopen als je ze ook zelf kunt maken? Dit is het recept dat je nodig hebt om je eigen brownies te maken. Brownies worden gebakken in een rechthoekige pan. De pan moet minstens 8 cm bij 8 cm groot zijn en een rechte rand hebben. Brownies worden gebakken in een oven op de middelste stand, met een temperatuur van 350 graden Fahrenheit. Dan smaken ze het lekkerst.
Heb geduld terwijl ze bakken
Heb geduld bij het bakken van brownies. Je wilt voorkomen dat de onderste laag aanbrandt en je een droge, kruimelige brownie krijgt. Brownies bakken is misschien het makkelijkste deel van dit hele recept, maar het resultaat is het wachten zeker waard. Dit is het deel waar je achterover kunt leunen en de magie ziet gebeuren. Als de brownies bakken, vindt er een speciale chemische reactie plaats in de oven. De chocolade smelt en geeft twee belangrijke stoffen af: cacaobestanddelen en cacaoboter. De cacaobestanddelen komen uit de chocolade zelf, terwijl de cacaoboter in de cacaoboon zelf zit. Met elke minuut die verstrijkt, krijg je dus meer van deze twee stoffen binnen terwijl je brownies bakken. Maar pas op! Als je niet lang genoeg wacht tot de brownies volledig zijn afgekoeld, worden ze te vast en moet je opnieuw beginnen.
Roer voortdurend tijdens het bakken
Sla deze stap niet over, anders worden de brownies te droog en kruimelig. Als je het browniebeslag mengt, moet je het voortdurend roeren. Dit klinkt misschien overbodig, maar geloof ons. Roeren maakt echt een verschil in het eindproduct. Waarom? Nou, er zijn een paar redenen: Roeren breekt de eiwitten af die zorgen voor de vorming van gluteneiwitten. Gluteneiwitten maken je baksel compact, zodat je niet eindigt met een kruimelige puinhoop als je klaar bent. En het zorgt er ook voor dat de cacaobestanddelen en cacaoboter zich goed mengen met de rest van de ingrediënten. Je wilt dat je brownies een mooie, gelijkmatige textuur krijgen, van buiten naar binnen (het midden is altijd het dikst). Een gelijkmatige textuur krijg je niet als je het beslag niet goed mengt.
Laat ze goed afkoelen voor het glazuur.
Je kunt ze meteen glazuren, maar ze smaken te lekker als ze nog warm zijn. Wacht dus tot ze volledig afgekoeld zijn voordat je ze glazuurt. Je hoeft niet eens te wachten tot ze helemaal afgekoeld zijn. Je kunt ze ongeveer een uur in de koelkast zetten, dan zijn ze koel genoeg voor het glazuur. Je wilt dat je brownies zo koel mogelijk zijn als je ze gaat glazuren. Op die manier zijn ze gemakkelijk te glazuren als ze nog warm zijn, en zijn ze net zo lekker als ze zijn afgekoeld. Het glazuur wordt hard als de brownies te warm zijn (wat gebeurt als je ze te snel glazuurt), dus je weet dat je moet wachten voordat je van je brownies geniet.
Klop wat glazuur en voeg nog wat dingen toe.
Volgens ons zijn brownies het lekkerst als er een lekker dik glazuur overheen gaat. Je kunt het glazuur opkloppen en de ingrediënten toevoegen aan je mengkom of keukenmachine terwijl de brownies afkoelen. Er zijn veel glazuurrecepten met poedersuiker, maar wij gebruiken graag kristalsuiker. Wij houden ervan hoe fijn de korrels in kristalsuiker zijn, en het klontert niet in de mengkom zoals poedersuiker doet. Kristalsuiker lost ook sneller op in vloeistoffen en beslag, zodat je een gladder glazuur krijgt dat niet korrelig wordt.
Conclusie
Brownies zijn een uitstekend dessert voor tijdens je kerstdiner, maar weinig zijn zo lekker als zelfgebakken. Het kost wat moeite en geduld om zelfgemaakte brownies te maken, maar het resultaat is het waard. Deze brownies zijn een van de beste traktaties die je kunt maken, en ze zijn ook een van de makkelijkste desserts om te maken. Volg gewoon deze 7 tips, en je bakt in een mum van tijd de lekkerste brownies.