De temperaturen gaan omhoog, en de dagen worden steeds ietsje langer. Nog even en het barbecueseizoen staat alweer voor de deur. Misschien alvast handig om je barbecuerooster vast een goede schoonmaakbeurt te geven, én om alvast een aantal flessen goede rode wijn in te slaan? Zo ben je helemaal voorbereid als het straks spontaan echt lekker weer wordt. We hebben een paar fijne wijntips voor je die goed combineren bij je eerstvolgende barbecue.

Laat de zwoele lenteavonden maar komen!

Welke wijn past het beste bij de steak?

Als je het ons vraagt, is een charmante en krachtige rode wijn uit Italië een bijzonder geschikte partner bij een lekkere malse steak van de barbecue. Geroosterd vlees met kruidige sauzen en marinades, gaat namelijk zo goed hand in hand met een mooie tanninerijke rode wijn met genoeg body en diepgang. Een uitstekende begeleider voor bij de biefstuk of steak is een Italiaanse Barolo. Deze wijn uit de Piemonte is van zichzelf een krachtpatser en kan het stoere karakter en de rokerige smaken van gegrild rundvlees goed aanvullen. Liever een iets lichtere rode wijn? Dan doet een fruitige, sappige Beaujolais het ook perfect bij de steak!

De lekkerste wijn bij de vegetarische barbecue

Ook al wordt barbecueën al gauw geassocieerd met grote stukken vlees, je kunt als vegetariër ook volop genieten van een barbecue! Zo kun je vegetarische worstjes of burgers op de barbecue leggen, maar ook groenten zoals zoete puntpaprika of courgette zijn heerlijk om te roosteren. Bij die gegrilde groentes is een Rosé wijn uit de Provence een erg fijne match. De vleesvervangers zijn over het algemeen iets milder van smaak dan echt vlees, en daarom kun je er ook een gemiddeld stevige wijn bij drinken. Zoals bijvoorbeeld Merlot of een jonge Zinfandel.


Serveer je ook stokbrood bij de barbecue, bijvoorbeeld met een mooie selectie pittige kaasjes? Bij de wat oudere, pittige kazen is Amarone wijn een smaakvolle begeleider. Bijvoorbeeld in combinatie met Gorgonzola of bij pittige en belegen kazen. Bij de romige smaken van brie en de wat zachtere kaassoorten is Chardonnay of Viognier dan weer een goede match.

Allemansvrienden

Natuurlijk kun je ook gaan voor wijnen die het altijd goed doen, en een aantal allemansvrienden in huis halen. Merlot en Pinot Noir staan bekend als zeer toegankelijke wijnen, maar ook een lekkere wijn uit de Rhône zoals Syrah, of een Malbec wijn uit Argentinië kan je tijdens de lente-barbecue goed vergezellen.

Wijn bij vis op de barbecue

Leg je een mooi stuk tonijn of zalm op de barbecue? Schenk er dan een frisse witte wijn bij zoals Riesling, of juist een licht gekoelde Pinot Noir. Ook een volle witte wijn zoals een Chardonnay met houtrijping smaakt bijzonder goed bij gegrilde vis. Of probeer eens een garnalenspiesje met een mousserende wijn erbij zoals Cava!