Of je nu graag in aan het kokkerellen bent of niet, iedereen wil tijd besparen in de keuken. Van het in elkaar flansen van de doordeweekse maaltijd tot indruk maken met een uitgebreid diner, slimme keukenhacks zijn er om sneller, efficiënter en zelfs milieuvriendelijker te werken.
Ondanks een gebrek aan tijd of ervaring in de keuken, met deze 6 simpele trucs en handige hulpmiddelen kun je al een heel eind komen!
1. Houdbare kruiden
Wist je dat je kruiden supereenvoudig zelf kunt drogen? Pak een paar takjes tijm of rozemarijn, band ze met een elastiekje samen en hang ze ondersteboven op. Na een paar dagen zijn ze perfect gedroogd en behouden ze al hun smaak. Ideaal voor in de winter als verse kruiden schaars zijn!
2. Maak je houten snijplank weer fris
Wist je dat houten snijplanken soms meer bacteriën bevatten dan je wc-bril? Maar no worries, je hoeft hem niet meteen weg te gooien. Strooi een beetje zout over de plank, wrijf er met een halve citroen overheen en spoel af met warm water. Voilà, een snijplank die weer lekker fris ruikt en brandschoon is.
3. Keukenredmiddel #1: bicarbonaat
Natriumbicarbonaat, ook wel baking soda genoemd, is bedoeld voor talloze doeleinden. Allereerst kun je het gebruiken om te bakken, bijvoorbeeld voor luchtige cakes of knapperige koekjes. Vieze geur in je koelkast? Baking soda erin en klaar. Aangekoekte pan? Even laten inwerken met een sopje baksoda en die rommel gaat er zo vanaf. Zelfs je vaatwasser en afvoer fris houden – gebruik baking soda!
4. Zelf ontdooien
Geen tijd om vlees of vis van tevoren te ontdooien? Geen probleem! Leg je bevroren stuk in een ziplockbag, dompel het onder in koud water en binnen no-time is het klaar voor gebruik. Werkt veel sneller dan op de aanrecht laten ontdooien.
5. Sneller uien snijden zonder tranen
Uien snijden zonder huilen? Bewaar je uien in de koelkast of leg ze een paar minuten in de vriezer voordat je gaat snijden. De koude temperatuur vermindert de uitstoot van irriterende stoffen die je ogen laten tranen. Nog een hack: snijd uien dicht bij een brandende kaars. De warmte trekt de prikkelende dampen weg!
Extra leestip: hoe maak je zelf koude fingerfood hapjes?
6. Verleng de houdbaarheid van sla
Wordt je sla altijd slap voordat je de kans krijgt om het op te eten? Bewaar het in een luchtdichte container met een paar velletjes keukenpapier. Het papier absorbeert overtollig vocht, waardoor je sla langer knapperig blijft. Zo hoef je minder voedsel weg te gooien en geniet je langer van een frisse salade.
Wil je écht die restaurantkwaliteit halen? Investeer dan in verse, lokale ingrediënten. Op https://www.dekruidenbaron.nl/ vind je een prachtige selectie kruiden, specerijen en andere culinaire pareltjes. Want of je nu een Michelinster ambieert of gewoon lekker wilt eten – met kwaliteit ingrediënten maak je het verschil.