Heb je advies nodig over je voeding of een dieet om je gezondheid te verbeteren? Dan is een diëtist een uitstekende hulp. Het goede nieuws is dat je zorgverzekering in sommige gevallen de kosten van diëtetiek vergoedt. Maar hoe zit dat precies? Lees snel verder en ontdek wanneer je wel of niet een vergoeding krijgt!
Vergoeding diëtist basisverzekering
We beginnen positief: de basisverzekering vergoedt standaard drie uur dieetadvies per jaar. Bij ketenzorg, waarbij meerdere zorgverleners samenwerken aan je behandeling, inclusief een diëtist, krijg je een volledige vergoeding. Dit geldt bijvoorbeeld bij aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten of COPD. Ook als het dieetadvies deel uitmaakt van een Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI), krijg je de kosten volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Let wel: een huisarts moet de zorg voorschrijven en deze moet gericht zijn op een medische aandoening.
Tip! Dankzij zorgverzekering vergelijken op Geld.nl zie je snel en eenvoudig welke verzekeraars diëtistbehandelingen vergoeden. Wel zo makkelijk!
Aanvullende verzekering diëtist
Wil je naar de diëtist zonder dat er sprake is van een medische aandoening? Dan heb je een aanvullende verzekering nodig. Veel zorgverzekeraars bieden vergoedingen voor diëtistbehandelingen, vooral voor preventieve zorg of bij het volgen van een specifiek dieet. De vergoeding verschilt per verzekeraar en pakket, dus misschien is overstappen van zorgverzekering nodig.
Diëtist eigen risico en eigen bijdrage
Bij de vergoeding van een voedingsdeskundige door de basisverzekering moet je vaak wel rekening houden met het eigen risico. Dit betekent dat je eerst een bepaald bedrag zelf betaalt voordat de zorgverzekeraar iets vergoedt. Het eigen risico is minimaal € 385 per jaar. Bij een vergoeding via een aanvullende verzekering geldt geen eigen risico, maar een eigen bijdrage soms wel. Dit verschilt per zorgverzekeraar en verzekering.
Wat kun je nog meer verwachten?
Bij de diëtist krijg je alleen een vergoeding als een geregistreerde diëtist deze gezondheidszorg levert. Controleer dus of de diëtist is aangesloten bij een erkende beroepsvereniging. Informeer ook vooraf bij je zorgverzekeraar naar het aantal vergoede behandelingen en de voorwaarden waaraan de diëtist moet voldoen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!
Goed om te weten: de diëtist komt tegenwoordig ook vaker aan huis. Dit is handig als je minder mobiel bent of gewoon liever thuis behandeld wordt.