Vanaf morgen. Maandag. Na de vakantie. 1 januari. Hoe vaak heb jij jezelf al goede voornemens beloofd waar je nog altijd geen resultaat voor terug ziet? Goede voornemens die binnen de kortste keren weer van de baan waren. Een crashdieet, keihard sporten, iedere dag 10.000 stappen of een strenge, alcoholvrije maand. Als jij bezig bent met je lichaam en gezondheid, zul je het allemaal al wel eens geprobeerd hebben. Maar wat is nu het werkelijke verband tussen gezonde voeding, sport en een bewuste leefstijl? Wij vertellen het je graag!
Help! Wat is tegenwoordig nog gezond?
Waar een boterham met kaas en een groot glas melk vroeger nog hét idee was van een gezonde lunch, zijn de meningen er vandaag de dag over verdeeld. Met andere woorden: over gezonde voeding valt te twisten. Van superfoods tot koolhydraatarm: wat is nu echt gezonde voeding? En waarom is uit eten soms zo lastig voor gezond eten?
Daar willen we voor eens en altijd heel duidelijk over zijn. Gezonde voeding is voeding waarbij de drie macro’s goed in balans zijn: koolhydraten, eiwitten en vetten. Het skippen van koolhydraten in een dieet is dus onzin. “Maar het werkt wel!” Absoluut. Ieder dieet werkt. Voor korte duur. Daarbij zijn het veel ongezonde tussendoortjes, snacks en maaltijden die koolhydraten bevatten. Het schrappen van de zogeheten ‘carbs’ betekent dus vaak het schrappen van deze dikmakers.
Sporten tot je een ons weegt
Veel trainers zijn er stellig over: je moét sporten om gezond te blijven. Daar zijn wij het mee eens. Het is een feit dat we tegenwoordig een stuk minder bewegen dan vroeger. Er ontstaan steeds meer kantoorbanen, de bank en televisie zijn ’s avonds onze grootste vriend en ook qua vervoer zijn we van steeds meer gemakken voorzien.
Als het gaat om afvallen, is er een duidelijke regel: zorg dat je meer verbrandt dan dat je binnenkrijgt. Dat betekent niet dat als je maar weinig genoeg eet, dat het goed voor je is. Door te bewegen, blijft je lichaam fit én kan het de gezonde (en soms minder gezonde voeding) die jij inneemt veel beter verwerken.
Zo hebben sporten en voeding een heel duidelijk verband: hoe beter je je lichaam voedt, hoe effectiever je kunt sporten. Hoe meer je sport, hoe meer je behoefte krijgt aan goede en gezonde voeding.
Stop met diëten, start met een bewuste leefstijl
Diëten zijn tijdelijk, een bewuste leefstijl is voor altijd. Het zou zo op een tegeltje kunnen. Niemand houdt een dieet voor altijd vol. Het gevolg? Je lichaam laten wennen aan een tekort. Zodra jij in het weekend, na een aantal weken of tijdens die volgende vakantie weer helemaal los gaat in ongezonde (niet bewuste) voeding, slaat je lichaam alles op. Terug bij af? Minimaal.
Een bewuste leefstijl is een 80/20-leefstijl. 80% van de tijd zorg je goed voor je lichaam. Voeden, in plaats van vullen. 20% van de tijd drink je dat wijntje, biertje, eet je die dikke reep chocola of haal je ’s avonds die vette pizza. Maar omdat je bewuste keuzes maakt, weet wat gezonde voeding is én regelmatig sport, kan je lichaam dat prima aan!
Dát is het verband tussen gezonde voeding, sport en een bewuste leefstijl.