Wanneer je met anderen eet, is het belangrijk om in gedachten te houden hoe je je moet gedragen. Etiquette is iets dat altijd van toepassing is, niet alleen bij een formeel diner of een informele barbecue. Behalve dat het de vrede bewaart en ervoor zorgt dat niemand zich buitengesloten voelt, leert het je ook hoe je volgens de etiquette moet eten, zodat je je later niet ongemakkelijk of beschaamd voelt. De juiste manier van eten is niet ingewikkeld en vereist slechts een paar bewuste beslissingen telkens wanneer u met anderen dineert. Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste regels voor correcte etiquette:

Begin niet met eten voordat iedereen is bediend.

Behandel uw tafelgenoten als gewaardeerde vrienden en familieleden, niet als gereedschap om u eten te serveren. Dit kan een beetje moeilijk zijn als je uitgehongerd bent en meteen met het lekkere eten wilt beginnen, maar als je een goede indruk wilt maken, neem dan de tijd. Een maaltijd is een complete ervaring en moet niet alleen over eten gaan. Denk er ook aan dat niet alle voedingsmiddelen goed samengaan; je hoeft niet het risico te lopen dat je je later voor schut zet met buikpijn.

Wacht tot uw gastheer zit voordat u gaat zitten.

Nogmaals, als je honger hebt is dit begrijpelijk, maar dit is niet de juiste manier. Denk aan de andere mensen aan tafel! Als u bij iemand op bezoek bent, bied dan aan te wachten tot hij/zij zit voordat u plaatsneemt. Je hoeft niet te wachten tot ze klaar zijn met hun maaltijd, maar wacht tot ze klaar zijn met hun gesprek of activiteit. Als ze een feestje hebben of er is een lange wachttijd, dan kun je een beetje beleefdheid tonen en gaan zitten zodra ze klaar zijn.

Help uzelf niet aan serviesgoed, tenzij u daartoe wordt uitgenodigd of het een formele gelegenheid is. Als u wordt gevraagd, neem dan uw eigen bord en bestek mee.

Dit is heel belangrijk om te weten en op te volgen. Als iemand u bijvoorbeeld een opscheplepel aanbiedt, staat het u vrij deze te gebruiken. Als u echter niet wordt uitgenodigd om hun zilverwerk of hun bord te nemen, hebt u niet het recht om het te nemen. Dat wordt beschouwd als stelen en u kunt worden verzocht te vertrekken. Dat gezegd zijnde, als iemand niet wil dat zijn bord, lepel of vork wordt aangeraakt, leg het dan gewoon neer uit respect.

Gebruik altijd je mes en vork aan tafel.

Eetgerei is alleen voor voedsel. Zilverwerk gebruiken om aan je eten te peuteren is onbeleefd en smakeloos, en het kan ook gevaarlijk zijn. De stukken zilverwerk zijn zeer veelzijdig en delicaat. Als u ze zo gebruikt, kunnen ze breken en letsel veroorzaken.

Praat niet met volle mond.

Zorg ervoor dat uw happen groot genoeg zijn, zodat u ruimte hebt om te kauwen en door te slikken voordat u naar de volgende hap gaat. Het is altijd onbeleefd om met volle mond te praten; het laat zien dat u niet let op wat de andere mensen aan tafel zeggen of vragen en u kunt ook eten of drinken morsen. Als u een grote maaltijd met veel verschillende soorten voedsel eet, is het prima om tussen de happen door een slokje uit uw glas water te nemen en is het acceptabel om een klein hapje te nemen.

Geef iemand een hand als je hem ontmoet en neem afscheid als je weggaat.

Het is beleefd om anderen hun drankjes, borden en/of eten te laten opdrinken voordat je jezelf gaat helpen. Dit kan soms moeilijk zijn, vooral als u de gast bent bij een maaltijd en de andere gasten niet aanbieden om de gastheer te helpen het eten op te dienen. Als de anderen aan tafel niet aanbieden om te helpen of niet aanbieden om de tafel af te ruimen of de afwas te doen, voel je dan niet onder druk gezet om dat wel te doen.

Inpakken

Zet voordat u gaat uw vuile vaat in de gootsteen, maak uw bord schoon en berg uw bestek op. Zeker tijdens een chique kerstdiner is het fijn als iedereen het netjes houdt. Trek je schoenen aan en was je handen. Als u bij een maaltijd schoenen draagt en niet wordt gevraagd ze uit te doen, moet u uw voeten wassen voordat u gaat zitten. Als u niet weet hoe u correct moet eten, kan dat gênant zijn voor u en voor de andere mensen aan tafel. In dat geval moet u een cursus volgen of een etiquettecoach inhuren. Correct eten is een belangrijke sociale vaardigheid die u kan helpen om u zelfverzekerder te voelen in de omgang met anderen. Als u niet zeker weet hoe u zich bij een bepaalde sociale gebeurtenis moet gedragen, vraag dan iemand die u vertrouwt om advies. Het is ook een goed idee om de website van het evenement of de sociale media te raadplegen om meer te weten te komen over hoe je correct eet op dat specifieke evenement.