Uit onze blog

Wijn proeven als een pro!

20-01-2025

Heb je een nieuwe wijn gekocht? Dan ben je vast benieuwd hoe hij smaakt. Sommige mensen schenken een glaasje in en nemen een slok. Je ervaart zo weliswaar hoe de wijn smaakt, maar je proeft het niet goed. Hierdoor vel je misschien een verkeerd oordeel over de wijn en dat is niet eerlijk.

In deze tekst ontdek je dan ook hoe je wijn proeft als een pro. Hierdoor weer je voortaan precies hoe je een wijn moet beoordelen.


1. Bekijk je glas

Wie wijn wil proeven als een pro, werpt er eerst een blik op. Beperk je niet tot de fles, maar bekijk de wijn in het glas. Neem deze bij de steel vast en til hem op. Houd de wijn bij voorkeur tegen een neutrale achtergrond, zodat je de kleur goed waar kunt nemen. De kleur kan je namelijk veel vertellen over de wijn. Ga je een Chardonnay proeven die er groenachtig uitziet? Dan gaat het om een jonge wijn. Oudere witte wijnen hebben vaak een gele kleur.

2. Draai rondjes

Als je de wijn bekeken hebt, zet je het glas weer terug op tafel. Pak het glas vervolgens bij de voet of steel vast en draai er rustig rondjes mee. Door de wijn in glas rond te laten gaan, komt er zuurstof bij. De aroma’s die hierdoor vrijkomen, blijven hangen in je glas. Dit zorgt ervoor dat je de smaak van wijn straks nog beter ervaart.

Ben je een ervaren ‘walser’? Dan kun je ook rondjes draaien in de lucht.

3. Ruik aan de wijn

Walsen zorgt ervoor dat de aroma’s van de wijn vrijkomen. Om deze zo goed mogelijk op te nemen, steek jij je neus in het glas na het walsen. Niet te ver, want hij mag de wijn niet raken. Adem een keer kort en krachtig in en probeer de geuren te plaatsen. Als dit je lukt, kun jij je alvast een voorstelling maken van de smaak. In het begin kan dit nog wat lastig zijn.

Door dit regelmatig te herhalen, merk je snel genoeg dat je er steeds beter in wordt.

Neem een slok

Heb je de wijn bekeken, gewalst en geroken? Dan wordt het tijd om een slok te nemen. Giet je mond niet direct vol, maar slurp een kleine hoeveelheid naar binnen. Laat de wijn vervolgens een seconde of vijf door je mond gaan en slik het door. Probeer in te schatten of de smaken overeenkomen met dat wat je geroken hebt.

Ga je naast de Chardonnay ook nog een Primitivo en andere wijnen proeven? Dan kun je de wijn ook uitspugen in plaats van doorslikken.

Lees ook eens ons artikel over bijzondere lunch locaties

Oordeel

Na het doorslikken of uitspugen van de wijn is het tijd om te oordelen. Let er hierbij op of de smaken en geuren overeenkomen, hoe de afdronk is en wat je voelt in je mond. Noteer je oordeel over de wijn, zodat je hier nog eens op terug kunt kijken. Als je dit proces voor meerdere wijnen herhaalt, weet je na verloop van tijd wat je smaakprofiel is.

chef restaurant larive

De keuken

Chef Vincent staat bekend om zijn verfijnde Franse keuken, waar hij traditionele technieken combineert met moderne flair. Zijn gerechten zijn kunstwerken, zorgvuldig samengesteld om elke smaakpapil te prikkelen.

Restaurantlarive.nl

Restaurantlarive.nl straalt elegantie en warmte uit, met een intieme sfeer die gasten uitnodigt om te genieten van een unieke culinaire ervaring.

Eerlijk eten van de boer

Chef Vincent hecht veel waarde aan eerlijk eten en werkt nauw samen met lokale boeren. Hij selecteert zorgvuldig de beste ingrediënten, die duurzaam en biologisch worden verbouwd, om zo de versheid en kwaliteit van elk gerecht te garanderen.

Betaalbaar eten

Hoewel de gerechten van Chef Vincent van hoge kwaliteit zijn, streeft hij ernaar om zijn menu’s betaalbaar te houden. Hij gelooft dat iedereen de kans moet hebben om van uitzonderlijk eten te genieten, zonder dat dit een luxe hoeft te zijn.

Vragen?

 Heb je vragen of opmerkingen n.a.v. dit artikel? Laat het ons weten!

chef restaurant larive banner

Meer van dit:

De 5 populairste kruiden die je echt in huis moet hebben

De 5 populairste kruiden die je echt in huis moet hebben

Kruiden zijn niet alleen smaakmakers in je gerechten, maar ze zijn ook nog eens hartstikke gezond. Ze mogen dan ook zeker niet ontbreken in je keuken! Tijd om je kruiden voorraad een upgrade te geven. In deze blog ontdek je de 5 populairste kruiden die je altijd in...

Hoe bak je ingevroren vis?

Hoe bak je ingevroren vis?

Vis is een veelzijdig en voedzaam ingrediënt dat in veel keukens wereldwijd wordt gewaardeerd. Of je nu een ervaren thuiskok bent of net begint met koken, het bereiden van vis kan soms een uitdaging lijken, vooral als het gaat om ingevroren vis. Ingevroren vis is...

Verpakkingen die jouw gerechten tot leven laten komen

Verpakkingen die jouw gerechten tot leven laten komen

Koken en het delen van gerechten draait niet alleen om smaak, presentatie en beleving. Als je jouw creaties wilt bewaren of meegeven, wordt de verpakking net zo belangrijk. Een stevige, stijlvolle verpakking zorgt ervoor dat je gerechten niet alleen hun kwaliteit...